Synfel du kan behandla

 • Närsynthet

  Är du närsynt (eller myop som det kallas på fackspråk) beror det på att dina ögon är för långa i förhållande till den optiska brytkraften. Ljusstrålarna möts då i en punkt framför din näthinna istället för på den. Det gör att du ser suddigt på avstånd, men bra på nära håll. Närsynthet utvecklas ofta under barnaåren eller i tonåren. Sedan ökar den normalt långsamt under några år för att stabiliseras i 18-20 årsåldern.

 • Översynthet

  Är du översynt (eller hyperop på fackspråk) är dina ögon för korta i förhållande till den optiska brytkraften. Ett annat vanligt uttryck för samma sak är att man är långsynt. Ljusstrålarna samlas till en punkt bakom näthinnan i ett översynt öga vilket gör att du ser suddigt. En ung person som är översynt kan få andra symptom såsom över ansträngda ögon, huvudvärk och ibland suddig syn framför allt på nära håll..

 • Astigmatism

  Har du ett synfel som populärt kallas "brytningsfel" eller astigmatism som det heter på fackspråk, så bryts ljuset i två plan i ögat, 90 grader emot varandra. Detta kommer sig av att ögats hornhinna och/eller lins inte är helt rund utan snarare oval. Astigmatism ger en suddig bild i sig men är ofta kombinerad med antingen närsynthet eller översynthet.

 • Ålderssynthet

  Ålderssynthet är ett synfel som uppstår p.g.a att ögats biologiska lins stelnar och synskärpan på nära håll blir sämre t.ex. vid läsning. De flesta människor börjar märka av detta vid 40-45 års ålder.

  Förundersökning för ålderssynthet
  Vid förundersökningen görs noggranna mätningar av ögats längd och hornhinnans krökning, för att fastställa vilken styrka den nya linsen ska ha. Kontroll av synfelet och ögonens allmänna hälsa utförs också.